Afstand doen
Afstand doen is dat jij afstand doet van jouw konijn(en) in onze konijnenopvang en wij op zoek gaan naar een nieuwe eigenaar.
Het kan helaas voorkomen dat je niet meer voor je konijn(en) kunt of wilt zorgen en daarom afstand wilt doen. Een vervelende beslissing. Natuurlijk wil je dat je dier zo goed mogelijk terecht komt. Wat nu?
Waar afstand doen?
Soms wordt een konijn gratis aangeboden op Marktplaats of Facebook, onder het mom van “Als hij maar een goed baasje krijgt”. Dat is heel gevaarlijk. Gratis aangeboden konijnen en knaagdieren eindigen namelijk vaak als slangenvoer. Ook worden – vooral rond de zomervakantie – konijnen regelmatig de “vrijheid” gegund in het bos. Het is – hoewel misschien goed bedoeld – het meest dieronvriendelijke dat je kunt doen.
Tamme konijnen overleven het niet in het wild. Zij hebben nooit geleerd hoe ze zich moeten verstoppen voor roofdieren, hoe ze voedsel moeten vinden en wat ze wel of niet kunnen eten. Vrijwel alle “vrijgelaten” konijnen sterven in korte tijd. Breng je konijn alsjeblieft naar een opvang. Je weet dan zeker dat hij goed terecht komt. Onze konijnen worden niet zomaar aan iedereen meegegeven: wij kunnen goed inschatten of iemand geschikt is voor het adopteren van konijnen. Konijnen van alle grootten, rassen en vachtstructuren zijn welkom bij ons.
Wat zijn de kosten?
Wij vragen per konijn afstandskosten. Dat is nodig, omdat wij anders de opvang niet draaiende zouden kunnen houden. De afstandskosten per konijn zijn € 25.
Wanneer je je konijn komt brengen voor afstand, controleren wij in jouw bijzijn je konijn op zichtbare medische aandoeningen. Mocht hieruit blijken, dat het konijn naar de dierenarts moet, dan zijn wij helaas genoodzaakt te dierenartskosten te verhalen op degene die afstand doet van het konijn.
Binnenkonijnen
Belangrijk! Onze opvang is volledig buiten. Om die reden kunnen wij vanaf oktober, zodra de nachten te koud worden, tot circa medio mei alleen buitenkonijnen en géén binnenkonijnen opvangen. De temperatuurovergang van binnen naar buiten is te groot voor binnenkonijnen. Wil je in deze periode een binnenkonijn afstaan dan verwijzen wij je naar opvangen die wel een binnenruimte hebben. Lukt dit niet dan kun je vanaf mei alsnog met ons contact opnemen.
Afstand doen van je buitenkonijn(en) kan bij ons, mits er plek is, het hele jaar door.
Hoe werkt het?
- Stuur ons een mail naar info@konijnenopvanghillegom.nl. Je krijgt dan een bevestigingsmail dat je konijn(en) op de wachtlijst komt (komen), of als er direct plaats is nemen we meteen contact met je op. Vermeld in je mail de volgende gegevens:
- Om hoeveel konijnen gaat het?
- Wat is het geslacht van het konijn / de konijnen?
- Is het konijn / zijn de konijnen gecastreerd / gesteriliseerd?
- Wat is de leeftijd (ongeveer) van het konijn / de konijnen?
- Wat is ongeveer het gewicht van het konijn / de konijnen?
- Betreft het een een langharig konijn / konijnen?
- In geval van een koppel: Leven de konijnen nu samen of apart?
- Is (zijn) het een binnen- of buitenkonijn(en)?
- Korte omschrijving van de reden van afstand
- Zijn er bijzonderheden die wij vooraf moeten weten (denk aan gedrag, medische redenen)?
- Breng je konijn op de afgesproken dag en tijd. Het liefst met bijbehorende accessoires.
- Je betaalt de afstandskosten (contant of per pin).
- Wij plaatsen het konijn bij ons in de opvang en bieden hem/haar op onze website aan ter adoptie.
- Indien nodig wordt het konijn ingeënt. Ongecastreerde rammen worden gecastreerd, ongesteriliseerde voedsters worden gesteriliseerd alvorens zij uitgeplaatst worden.
- Er wordt gezocht naar een goed thuis.
- Als het om een enkel konijn gaat, wordt deze gekoppeld aan een konijnenvriendje voordat hij of zij uitgeplaatst wordt. Een konijn wordt nooit alleen, dus zonder maatje, uitgeplaatst.
Je kunt volgen of je konijn succesvol uitgeplaatst is door deze website in de gaten te houden. Zodra een konijn in de opvang komt en uitplaatsbaar is, komt hij met foto op de site. Zodra het konijn is uitgeplaatst wordt hij van de website af gehaald.