Konijnen adopteren

Adoptie is dat jij één of meerdere konijnen uit onze opvang adopteert en ze een nieuw thuis biedt.

Of je nu een leuk koppel wilt adopteren, of je eigen konijn wilt laten koppelen aan een vriendje, bij ons ben je aan het juiste adres. In onze opvang zitten vaak konijnen van allerlei soorten en maten. Zie de konijnen voor het volledige overzicht.

Een konijn als huisdier

Wij willen iedereen die konijnen als huisdier overweegt, meegeven dat het belangrijk is goed na te denken over de aanschaf. Het zijn levende wezens met behoeften, dagelijkse verzorging en kunnen 10 jaar of zelfs ouder worden. De nummer één oorzaak dat wij als opvang bestaan, is dat veel mensen konijnen impulsief aanschaffen. Na een tijdje zijn de kinderen erop uitgekeken en moet het konijn weg. Koop dus nooit impulsief een konijn, of alleen voor uw kinderen. De ouder blijft altijd eindverantwoordelijk, ook als de kinderen er niets meer mee doen.

Konijnen koppelen

Omdat konijnen echte groepsdieren zijn, plaatsen wij konijnen nooit alleen uit. Alle konijnen die uitgeplaatst worden zijn gekoppeld aan een vriendje/vriendinnetje.

Heb je één konijn en gun je hem/haar een maatje? Dan kun je je konijn in onze opvang laten koppelen. Wij koppelen zeer regelmatig en hebben hier jarenlange ervaring mee. Belangrijk hierbij is om te begrijpen dat het konijn zijn maatje uitkiest, niet het baasje. Een konijn kan de één heel leuk vinden en de ander totaal niet. Het gaat hierbij puur om karakter: passen konijnen bij elkaar? Natuurlijk mag het baasje een voorkeur hebben, maar het is belangrijk om te beseffen dat het niet per se hoeft te matchen. Matcht het niet? Dan kiezen we in overleg met het baasje een volgend konijn, net zo lang tot het klikt.

Klikt het op het eerste gezicht? Dan blijft het potentiële koppel een aantal dagen bij ons, zodat ze goed aan elkaar kunnen wennen. Na die dagen kunnen we met zekerheid zeggen of het een goede match is. Je kunt dan met een gerust hart je nieuwe koppel (gefeliciteerd!) ophalen en mee naar huis nemen. In een enkel geval kan bij een zeer succesvolle eerste kennismaking het kersverse koppel direct mee naar huis.

Belangrijk! Onze opvang is volledig buiten

Wij koppelen van oktober, zodra de nachten te koud worden, tot circa medio mei géén binnenkonijn aan één van onze (buiten)opvangkonijnen. Dat zou namelijk betekenen dat ons buitenkonijn met een ‘winterjas’ bij jou naar binnen gaat én dat jouw binnenkonijn na de koppeling met een ‘zomerjas’ een paar dagen bij ons buiten zit. Dat kan niet. Hetzelfde geldt voor adoptie van een koppel buitenkonijnen bij ons. Die kunnen in deze periode niet binnen gehuisvest worden.

Koppelen van je buitenkonijn kan bij ons het hele jaar door.

Goed om te weten voordat je naar onze opvang komt voor adoptie

  • Konijnen bij ons laten koppelen is op eigen risico.
  • Wij adviseren om je eigen konijn volledig te laten inenten voor je komt koppelen.
  • Heb je zelf een ram dan moet deze gecastreerd zijn alvorens wij kunnen koppelen. 
  • Eén van onze voorwaarden is dat de konijnen een voldoende ruim verblijf krijgen waar zij dag en nacht toegang tot hebben. Dit betekent voor een middelgroot koppel konijnen toegang tot minimaal 4m2. Neem een foto of video mee van het verblijf naar de afspraak in onze opvang.

Konijn(en) adopteren

Meer info over hoe wij jouw konijn aan één van onze opvangkonijnen koppelen, lees je hier: Konijnen koppelen ( v1.1)

Konijnen die klaar zijn om naar hun nieuwe huis te verhuizen, zijn ingeënt, gecastreerd en indien nodig naar de dierenarts geweest en gekoppeld aan een maatje. Uiteraard krijg je het vaccinatieboekje en ons informatieboekje en -folders over konijnen mee.

→ Bekijk alle konijnen